Μηλόπιτα Πηλίου

  • κόκκινα μήλα τριμμένα
  • αλεύρι τύπου φαρίνα
  • αυγά
  • μαργαρίνη μαλακωμένη
  • ζάχαρη
  • γάλα πλήρες
  • κανέλα τριμμένη
  • βανίλια σκόνη
  • άχνη (για το ντεκόρ)

Εκτέλεση

1.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα 100 γρ μαργαρίνη να λιώσουν και σοτάρουμε τα τριμμένα μήλα για 3-4 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα 150 γρ ζάχαρη και σοτάρουμε μέχρι να πάρει το μήλο ένα ελαφρώς σκούρο καφέ χρώμα και το κρατάμε στην άκρη.
2.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 250 γρ μαργαρίνη με τη ζάχαρη να χτυπηθούν στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
3.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Περιμένουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο τα 550 γρ αλεύρι (το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ένας ομοιόμορφος χυλός.
4.
Παίρνουμε ένα στρόγγυλο ταψί (όχι πολύ μεγάλο) το βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε με τα 50 γρ μαργαρίνη και τα 50 γρ αλεύρι. Προσθέτουμε το μισό χυλό. Βάζουμε το μήλο και από πάνω τον υπόλοιπο χυλό.
5.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμο, τρυπάμε την πίτα με ένα ξυλάκι από σουβλάκι και εάν δεν έχει καθόλου υγρασία είναι έτοιμο. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το ταψί πάνω σε μία πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε και σερβίρουμε.

Tip συνταγής

Το Πήλιο φημίζεται για τα μήλα και τα γλυκίσματα με βάση αυτό. Η μηλόπιτα αποτελεί ένα υγιεινό επιδόρπιο που μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και ως πρωινό ή σνακ ή συνοδευτικό του καφέ. Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, κάλιο και ασβέστιο. Η συγκεκριμένη μηλόπιτα περιέχει αρκετά λιπαρά και χρειάζεται προσοχή στην έννοια της μερίδας.

Απαντήστε